29.11.11

Twilight 4

Ritkán de szoktam a facen is kirakni Twilight infokat hát itt van egy .

Akik eddig is csak a szemüket forgatták a félhomályos erdőben ugrándozó vámpírokon és tragikus képpel előadott romantikus vallomásaikon, azokat nyilván nem az Alkonyat frissen mozikba került negyedik része fogja behúzni a vérszívó-univerzumba. Aki viszont így vagy úgy már megfertőződött, az elégedetten fogja konstatálni, a Hajnalhasadás semmivel sem gyengébb az első három résznél. Sőt helyenként a korábbiaknál érdekesebb képi megoldásokkal gördítették tovább a sztorit.

z első Alkonyat-film, ha nem teremtett is új zsánert a romantikus mozin belül, de az biztos, hogy világfájdalmas, érzelmes, Twin Peaks-esen baljós kisvárosi hangulatával új színt képviselt a szokásos amerikai szirupsztorikhoz képest. A különleges komor atmoszféra sokban hozzájárult ahhoz, hogy azokat is be tudta kebelezni a film, akik koruk vagy ízlésük miatt messze állnak a tiniérzelgősségtől. A sötét, esős, titkoktól övezett kisváros nyomasztó levegője ki tudta egyensúlyozni valamelyest a szerelmi történetek elkerülhetetlenül cukros sablonjait (felfigyel, szemez, félreért, megment, elhagy, bevall, kibékül stb.).
De az Alkonyat-filmek igazi titka nem ez a remekül működő nyomasztás, ami a részek előrehaladtával nyilván amúgy is veszít újdonságából és erejéből. A titok inkább az, hogy elfogadod-e ennek a torz fantáziával kikombinált, zárt világnak a játékszabályait, vagy nem. Az Alkonyat-filmek csakis irónia nélkül működnek. Abban a pillanatban, hogyha elkezded kívülről nézni a történetet, csak vihogni tudsz a fehérre maszkírozott, búbánatos Robert Pattinsonon, aki őzvér után kajtat az erdőben (sokan egyébként láthatóan ilyen hozzáállással fogyasztják a filmet). Ez a fiktív világ több elrugaszkodást kíván a nézőtől, mint - mondjuk - az Amerikai pite (de ha már itt tartunk, nem kevesebbet, mint azAngyalok városa, A Minden6ó vagy akár Az ördög ügyvédje). Cinikus, dörzsölt, a földön két lábon járó, fokozott reflexióra hajlamos mozinézők nem az Alkonyat-ra fognak gerjedni, ennyi. Az elsőre sem, a negyedik részre pedig pláne nem.
További infó: Katt ide!

0 vélemény:

Megjegyzés küldése